Objavljeno: 16. 07. 2021 - 8:06
Termo ili termo-transfer tisak
 

Dvije metode tiska, direkt-termal (DT) i termo-transfer (TT) imaju istu polazišnu točku: printer zagrijavanjem pojedinih elemenata glave stvara otisak (tekst, barkod, grafiku) na mediju za tisak. Razlika je u korištenom materijalu i njegovim svojstvima - otpornosti, vijeku trajanja, trošku.

dvije metode tiska na pisačima za naljepniceTermo-transfer printer koristi film s bojom (termo-transfer traka) koja se pod utjecajem topline otapa i prenosi na podlogu. Te trake mogu biti različitih boja, pa korisnik nije ograničen samo na crnu. Otisak je vrlo jasan i čist, zato je ova metoda puno bolja za sitan tekst i barkod visoke rezolucije. Trajnost etikete ne ovisi o osvjetljenju i toplini, etiketa otisnuta termo-transfer metodom bit će nepromijenjena i nakon niza godina.
Osim toga, s termo-transfer metodom možete koristiti veći broj podloga: osim običnog papira koriste se razne vrste sintetike, tekstil... Bitno je uz svaku podlogu odabrati odgovarajuću vrstu termo-transfer trake. Isti printer se promjenom medija za tisak može koristiti za više namjena, npr. za tisak otpornih i trajnih deklaracija proizvoda, jamstvenih naljepnica, etiketa s adresama za pošiljke koje se otpremaju iz skladišta, vlastitih sintetičkih inventurnih oznaka za osnovna sredstva i drugo.

Direkt-termal ili termo printeri mogu koristiti jedino specijalni papir koji se aktivira pod utjecajem topline. Ne treba im nikakva boja, ali otisak može biti samo crn. Osim toga, otisak nije tako oštar kao kod termo-transfera i lako se zamrlja. S vremenom, termo etiketa će promijeniti boju i kontrast, osobito ako je izložena toplini ili svjetlu. Kako brzo će se to dogoditi ovisi o kvaliteti samog termo papira i količini svjetla ili topline.
Tisak termo metodom je popularan u industriji hrane jer većina proizvoda neće biti izložena toplini niti suncu, a neće ni stajati dovoljno dugo da bi otisnuta deklaracija promijenila svojstva. Drugo tipično područje primjene je transport - paketi, pošiljke neće biti u tranzitu dugo pa je dovoljno označiti ih etiketama kraćeg vijeka trajanja. Prednost ove metode je jednostavnost upotrebe i niža cijena printera.

Kriteriji za izbor su sažeti u nekoliko pitanja:

  • Mora li vijek trajanja etikete biti dulji od nekoliko mjeseci?
  • Hoće li etiketa biti izložena suncu ili nekom izvoru topline?
  • Hoće li bar-kod simbol biti visoke gustoće (otisnut na malom prostoru)?
  • Želite li tisak u nekoj drugoj boji osim crne?
  • Namjeravate li korisiti druge podloge osim papira - sintetičke naljepnice, PET privjesnice, trake za ušivne etikete i slično?

Ako je odgovor potvrdan na bilo koje od ovih pitanja, onda je za vas termo-transfer printer bolji izbor.

Važno je znati da svaki termo-transfer printer može koristiti obje metode tiska dok termo printeri imaju na raspolaganju samo direkt-termal metodu.

 

O cijeni

Ne može se općenito tvrditi da je termo metoda tiska jeftinija od termo-transfer metode jer predstavlja veće opterećenje za glavu printera. Budući da termo glava dolazi u direktan kontakt s papirom, pravi termo printeri koriste otporniju glavu za tisak nego termo-transfer modeli. Zbog grubosti površine papira glava se brže potroši, pa u kalkulaciju isplativosti treba uračunati češće promjene termo-glave.

  • Kod direkt-termal tiska je jeftiniji printer, koriste se samo termo naljepnice (koje su skuplje od običnih papirnatih) bez termo-transfer trake, češće su promjene termo-glave.
  • Kod termo-transfer metode printeri su nešto skuplji, treba nabaviti dvije vrste potrošnog materijala (jeftinije naljepnice ali i TT traku s bojom), glava printera će se rjeđe mijenjati jer je zaštićena finim filmom termo-transfer trake.
 
  Blog, Novosti i Savjeti - Sve