logo Citizen

Citizen CL-S631 termo-transfer 4" industrijski desktop printer za naljepnice

Za tisak na malim naljepnicama ili za tisak 2D kodova odaberite printer više rezolucije - CL-S631. U odnosu na standardnih 200 dpi, rezolucija od 300 dpi (12 točaka po milimetru) omogućuje posebno čist i kvalitetan tisak fontova, grafike i kodova. Možete koristiti vrlo male etikete i još uvijek imati čitak sadržaj.

Precizno pozicioniranje pomoću Citizenovog patentiranog ARCP sustava (Active Ribbon Control & Positioning) za kontrolu napetosti TT trake ne dozvoljava gužvanje i klizanje između termo-transfer trake i različitih tipova podloge, a rad senzora je još precizniji.

Besplatni BarTender Lite software za dizajn i kontrolu tiska koji isporučujemo uz svaki printer zaokružuje cjelinu: odmah možete početi tisak potrebnih deklaracija, ulaznica, privjesnica....


Citizen CL-S631 termo-transfer printer ima mnoge karakteristike koje obično nalazimo samo kod skupljih i "jačih" modela.

Konstrukcija, nekoliko najvažnijih značajki
 • Za razliku od većine malih barcode printera s previše plastičnih dijelova, Citizen desktop printeri imaju čelični Hi-Lift mehanizam koji im daje izuzetnu trajnost i otpornost. Konstrukcija mehanizma koji se podiže za 90° značajno olakšava zamjenu potrošnog materijala ili čišćenje glave.
 • Ugrađeno, interno napajanje je svakako praktičnije od glomaznih eksternih napajanja - nema mogućnosti da ga slučajno pod stolom zakačite nogom i odspojite u trenutku dok printer radi.
 • Uz opcionalni nosač većeg koluta (do 200 mm promjera), možete povećati kapacitet printera.
 • Podesivi senzori za medij također su dio standardne opreme. Neophodni su kod tiska naljepnica posebnih oblika ili stila, na promjer "leptir" etiketa za označavanje nakita. Bez podesivih senzora moguć je samo tisak pravokutnih oblika jednake veličine.
 • 8 MB RAM i 2 MB flash memorije dovoljno je i za vrlo zahtjevne korisnike.
 • Mogućnost povezivanja: CL-S631printer je moguće uklopiti u bilo koji sustav: u standardnu opremu ulaze USB i serijski port, a opcije su IEEE1284 paralelni, interni Ethernet i interni Wireless LAN port koje je moguće instalirati u nekoliko minuta.
Konfiguracija, emulacija
 • CL-S631 printer se jednostavno konfigurira na više mogućih načina: putem drivera, putem funkcijskih tipki ili pomoću interaktivnog Vue-Print interaktivnog izbornika gdje korisnik bira postavke u odgovoru na pitanja koja otisne printer.
 • Osim Datamax emulacije printer raspolaže i Zebra emulacijom. Namijenjena je u prvom redu korisnicima koji su koristili Zebra printere i za njih imaju razvijenu aplikaciju ili brojne već dizajnirane etikete. Zebra emulacija znači da ništa u programu ili formatu naljepnica ne treba mijenjati, dovoljno je zamijeniti Zebra printer CL-S631printerom koji "zna Zebra jezik".

Na raspolaganju su opcije i pribor pomoću kojeg printer dobiva na funkcionalnosti: Smart Keyboard, namatači otisnutih etiketa, vanjski nosač veće role, moduli za rezanje ili odljepljivanje otisnutih etiketa, opcionalni Ethernet ili wireless LAN port...

Citizen K-012 Plus Smart Keyboard
Citizen Smart Keyboard

Uz ovu "pametnu" tipkovnicu Citizen printer ne treba računalo za rad! Svi dizajnirani formati etiketa mogu biti pohranjeni u memoriji tipkovnice, pozivani i otisnuti prema potrebi.

Printer i tipkovnica predstavljaju posve samostalan sustav za tisak u okruženju gdje za računalo nema mjesta ili gdje računalo ne želite imati. Program i sadržaj koji treba otisnuti se mogu zaštititi lozinkom, pa ih neovlaštene osobe neće moći promijeniti ni namjerno niti greškom.

Računalo će biti potrebno samo za pisanje programa. Nakon njegovog pohranjivanja u memoriju tipkovnice, Citizen printer i tipkovnica se mogu smjestiti u proizvodni pogon, pakirnicu, sobu za otpremu pošiljaka...

Tipkovnica se priključuje na serijski port printera i koristi njegovo napajanje. Tipke su Querty gumirane, a LCD ekran dimenzija 84 x 18 mm, s 24 znaka u dva reda omogućava komunikaciju između tipkovnice i korisnika. Tipkovnica je malih dimenzija (216 x 142 x 31 mm, 440 gr), a radi na temperaturi od +5°C do +40°C.

Namatač naljepnica MediaWinder 115 i MediaWinder 215
MW115
 • Kompaktan dizajn
 • Kapacitet role do 150 mm vanjskog dijametra
 • Unutarnji dijametar role 38 mm
 • Širina medija do 120 mm
 • Čvrstoća namatanja role se može podešavati
 • Brzo i jednostavno postavljanje i skidanje role pomoću stezaljke
 • Dva modela - MW115 za desktop printere i MW215 za brže industrijske printere
Nosač za veliki kolut do 20 cm promjera
nosač velike role

U kućište CL-S521 printera možete staviti kolut s naljepnicama (ili drugom vrstom materijala) do promjera 125 mm. Unutarnji promjer role je tipično 38 mm (1,5 inča), ali može biti i manji - oko 2 cm. Na takav kolut (ovisno o dimenzijama) može stati i 10.000 naljepnica. Ukoliko to nije dovoljno, možete koristiti nosač za rolu promjera 200 mm.

Nosač je također namijenjen onima koji imaju zalihe potrošnog materijala, za neki drugi tip printera i žele ih iskoristiti.

Napravljen je od metala, vlastitom težinom sprečava klizanje i vrlo čvrsto prianja za printer.

Rezač
Citizen_521+cutter.jpg

CL-S631 možemo opremiti rezačem. Printer možemo isporučiti s ugrađenim modulom, ili ga možemo ugraditi na postojeći printer naknadno u našem servisu.

S instaliranim rezačem možete koristiti neprekinute role papira odnosno naljepnica, s kojom možete tiskati naljepnice varijabilne duljine. Ako se ne zna unaprijed koliko prostora će zauzeti otisnuti sadržaj, ova mogućnost će vam kroz određeni period vremena omogućiti znatnu uštedu u materijalu. Pretpostavimo da morate otisnuti deklaracije koje su kod nekih proizvoda kraće, a kod nekih dulje jer im je sastav različit. Umjesto da koristite najveće i ujedno najskuplje moguće naljepnice, investirajte u rezač i potrošite za svaku deklaraciju samo onoliko materijala koliko morate.

Peeler
Citizen peeler

Peeler (za koji u hrvatskom nažalost nemamo prikladan kratki naziv) je modul koji odvaja već otisnutu naljepnicu s podloge kako bi je operater lakše i brže zalijepio na mjesto. Printer s peeler-om je najkorisniji na mjestu gdje se naljepnica lijepi, ali ako peeler povremeno ne želite koristiti, ne morate - i s njime možete i dalje koristiti printer na uobičajeni način.

Specifikaciju rezača i peelera možete pogledati u brošuri CL-S631 printera.

Ethernet i WiFi kartica, paralelni interface
Citizen Ethernet+WiFi board

Kao i većina drugih Citizen printera, i Citizen CL-S631 je opremljen s dva standardno ugrađena interface porta: brzim serijskim i USB ulazom. LPT ili paralelni port je vrlo rijedak u modernim konfiguracijama računala, pa je sada postao opcija.

Za korisnike koji žele printer umrežiti, Citizen je predvidio dvije mogućnosti: Ethernet (LAN) mrežnu karticu i WiFi (bežični LAN). Jednostavno se instaliraju, umjesto paralelnog ulaza, a konfiguriraju se kao svi standardni mrežni adapteri.

Detalji o konstrukciji, mogućnostima i opremi:

Tehnologija tiska
Termo metoda (Direct Thermal) i termo-transfer metoda (Thermal Transfer)
Rezolucija
12 točaka/mm, 300 dpi
Brzina ispisa
100 mm/s (4 in/sec)
Pomični senzor medija
Standardno ugrađen, detektira razmak između naljepnica, urez ili oznaku otisnutu bojom (gap, notch, black mark) na bilo kojem mjestu na mediju
Font
1 skalabilni, 8 Bitmap,
TrueType download podržan kao standard
Tip medija (podloge za tisak)
Kolut ili beskonačni obrasci ("fanfold"); kontinuirani ili perforirani; naljepnice na podlozi, privjesnice i ulaznice
Papir, termo papir, razni sinetički materijali, PET, tekstil
Dimenzije medija
Širina: 12,5 - 118 mm (min-max)
Debljina medija: 0.635 - 0.254 mm
Veličina koluta
Vanjski dijametar do 125 mm (interno) ili 200 mm (uz upotrebu vanjskog nosača)
Unutarnji dijametar minimalno 25 mm
Termo-transfer traka (boja za tisak)
Duljina do 360 m,
s tintom s vanjske (Ink-out) ili unutarnje strane folije (Ink-in),
Vanjski dijametar role 74 mm, unutarnji 25,4 mm
Tip TT trake: wax, wax/resin i resin u svim dobavljivim bojama
Širina tiska (max)
104 mm (4.1 in)
Duljina tiska (max)
812mm (32 in)
Duljina naljepnice
6,35 - 812,8 mm
Sučelja:
Standardno ugrađeni: RS232C, USB
Opcionalni: IEEE1284 parallel, interni Ethernet modul i WiFi
Mehanizam i kućište
Čelični clamshell mehanizam, plastično kućište
Korisničko sučelje
4 gumba + 4 LED indikatora + VuePrintTM izbornik
Memorija
16 Mb SDRAM + 4 Mb Flash on-board
Emulacija (jezik)
CL-S 521, 621, 631: Datamax® I-Class™, DMX400™, Prodigy Plus®; Zebra® ZPL-II®
Windows driveri
Isporučuju se uz printer, dostupni i sa web stranica
Opcije i pribor
Rezač (Autocutter)
Uređaj za odljepljivanje naljepnica (Peeler)
Eksterni uređaj za namotavanje naljepnica (rewinder)
Ethernet & WiFi interface
Dimenzije (ŠxDxV)
230 x 290 x 270 mm
Težina
4,5 kg

Driveri

Upravljačke programe za Citizen printere piše Seagull Scientific, u ovom području vodeća svjetska kompanija. Provjerite na Seagull-ovim stranicama postoji li driver noviji od onog koji vam je isporučen na CD-u uz printer: Seagull Scientific web, driveri.

Alternativno, drivere (a i druge korisne informacije) možete potražiti na stranici proizvođača: Citizen Europe.


BarTender - program za dizajn etiketa

BarTender software

Uz svaki Citizen printer isporučujemo BarTender Ultralite program za dizajn i kontrolu tiska naljepnica. Ono što je Microsoft Word u obradi dokumenata, to je BarTender u području kreiranja etiketa i sličnih formi. Za program je zaslužan Seagull Scientific, vodeći proizvođač i kad su upravljački programi za termo printere u pitanju. Tvrtka je posvećena softveru - više od 60 stručnjaka svakodnevno radi na tome da učine BarTender i drivere za printere etiketa što boljim. Rezultat su izvrsni programi kojima se svaki početnik može naučiti služiti u vrlo kratkom vremenu.

Besplatni, potpuno funkcionalni BarTender Ultralite program raspolaže setom najvažnijih funkcija: tisak svih popularnih linearnih i 2D bar kodova, teksta, grafike, generiranje serijskih brojeva i drugo. Za one koji žele više (povezivanje s bazama podataka, integracija s drugim programima, kompleksna automatizacija rada), možemo neovisno o vrsti i proizvođaču printera nabaviti neku od profesionalnih edicija BarTendera.

Vlasnici Citizen printera koji su izgubili instalacijski CD, mogu skinuti BarTender Ultralite ovdje (zip, 136 MB).

Ako trebate pomoć u korištenju programa, pogledajte stranicu posvećenu BarTender Ultralite verziji - tu ćete naći niz korisnih informacija.

Medij ili podloga za tisak

Vrsta

 • Termo-osjetljivi papir (bez korištenja dodatne trake s bojom), u nekoliko varijanti:
  • termo-eco (ekonomična podloga povoljnije cijene)
  • termo-top (termo etiketa s posebnim premazom za trajnost)
  • termo-top + lak (najotpornija termo etiketa za korištenje u frižiderima, najmanje upija vlagu)
 • obični papir (u kombinaciji s termo-transfer trakom odgovarajuće vrste
 • razne sintetičke podloge (u kombinaciji s termo-transfer trakom odgovarajuće vrste
Oblik, način namatanja
 • Etikete, privjesnice, kontinuirani papir i sl. namotane u kolutetikete u roli ili u "fan-fold" pakiranjuetikete fanfold (kao beskonačni obrasci).
 • Printer ima podesive senzore, oblik etikete ili privjesnice može biti različit - kvadrat, krug, elipsa, razne nepravilne forme... ,
 • Oznaka početka etikete je najčešće razmaketikete s razmakom među pojedinačnim etiketama, urez ili rupicaetikete s urezom, ili "black mark"etikete s markerom odnosno crni marker otisnut na poleđini.

 

etikete
Dimenzije podloge za tisak (etikete, privjesnice, ulaznice...):
 • Širina ukupno (s podlogom na kojoj su naljepnice): 12,5 - 118 mm
 • Maksimalna širina otiska: 104 mm
 • Visina etikete: 6,35 mm - 1625,6 mm
 • Debljina: 0,0635 - 0,254 mm
 • Vanjski dijametar role do 127 mm; ili 200 mm uz upotrebu vanjskog nosača
 • Unutarnji dijametar role minimalno 25 mm, uobičajeno 38 mm

Termo-transfer traka (boja)

Vrsta - odaberite prema podlozi na koju se printa:
 • na bazi voska (WAX) za obični papir
 • na bazi voska i smole (WAX/RESIN) za posebno obrađen "glossy" papir i neke vrste sintetike
 • na bazi smole (RESIN) za sintetičke podloge (polietilen, polipropilen, vinil, ...)
Dimenzije
etikete
 • Širina trake: do 110 mm
 • Duljina: do 360 m
 • Promjer rolice: unutarnji 25,4 mm, vanjski do 74 mm
 • Boja s vanjske strane (Ink Outetikete s markerom) ili s unutarnje strane (Ink Inetikete s markerom)