Termo-transfer trake - kategorije po tipu i namjeni

WAX - na bazi voska
za superiornu kvalitetu i gustoću tiska na običnom papiru. Takva je TT traka odlična za papirnate naljepnice npr. na transportnim pakiranjima, u skladištima, za deklaracije na proizvodima i slično.
 
U odnosu na druge tipove, ima najnižu točku topljenja pa najmanje opterećuje glavu printera, ali se i najlakše briše s otisnute podloge.
WAX/RESIN - kombinacija voska i smole
za tisak koda visoke gustoće veće kvalitete i trajnosti. Može se koristiti i za većinu sintetičkih podloga, te za posebno obrađeni ili "high gloss" papir.
 
Za ovaj tip termo-transfer trake potrebna je viša temperatura topljenja, a otisak je otporniji od onog izrađenog wax trakom.
RESIN - na bazi smole
za posebne aplikacije koje zahtijevaju permanentan otisak i otpornost na ekstremne uvjete - toplinu, kemikalije, vlagu, ili sve to istovremeno.
 
Ovaj tip TT trake garantira najveću trajnost na različitim vrstama sintetičkih podloga. Ako je podloga dobro odabrana, otisak se neće izbrisati čak ni ako po etiketi grebete oštrim predmetom.

web katalog
ribon termo-transfer u boji
Boje

Sve tri osnovne kvalitete - wax, wax/resin i resin - dostupne su u crnoj i nekoliko osnovnih boja, uključujući bijelu, srebrnu i zlatnu.

Plavi i zeleni koloranti su stabilniji kod izlaganja UV zračenju od žutih, crvenih i narančastih. Iako otisak u boji može biti atraktivniji od uobičajenog crnog, najpoželjniji pigment je crni karbon pigment jer je najstabilniji i najotporniji na unutarnje i vanjsko osvjetljenje. Na etiketama crna boja daje najveći mogući kontrast, a time i najbolju moguću čitljivost teksta i bar-koda.

Dobre i loše kombinacije boja

Ako želite otisnuti bar-kod u nekoj drugoj boji osim crne, morate znati da nije svaka kombinacija boje bar-kod simbola i podloge dobra. Zbog vlastitih ograničenja, bar-kod skeneri neće moći pročitati kod otisnut s premalim kontrastom. Većina bar-kod čitača (laser) identificira crvenu boju kao bijelu pa bar kod simbol otisnut crvenom bojom uopće neće pročitati.

Prihvatljive kombinacije su: crni, plavi, zeleni i tamnosmeđi bar kod na bijeloj, žutoj ili crvenoj podlozi. Ostale kombinacije bi mogle predstavljati problem zbog nedovoljnog kontrasta. Ne zaboravite da bar kod čitač ne "vidi" boje na isti način kao ljudsko oko!

dobre kombinacije boja loše kombinacije boja